úrazy vozíčkář.jpg

ÚRAZ ČASTO MĚNÍ VŠE

Asi polovinu klientů našeho spolku tvořili a nadále tvoří ti, kdo utrpěli úraz. A to dokonce včetně těch, kteří se "zotavili".

Trvalé následky úrazu někoho doslova vyřadí ze společnosti, jiný může působit po pár měsících zdravě, zatímco i jeho život se od základu změnil.

Následky některých úrazů totiž vedou ke změně klasifikace schopnosti k výkonu služby. Postižení musí být přeřazeni na jiné místo (pokud takové armáda má), anebo rovnou odejít coby další služby neschopni.

Znamená to pro ně nejen finanční ztrátu, ale především šrám na duši. Pro armádu jako civilisté přestávají existovat. Zhoršený zdravotní stav přitom nemusí nutně znamenat invalidní důchod, přesto omezuje šance na solidní pracovní uplatnění.

Zvláště smutnou kapitolu píší ti, kdo se s těžkými následky budou potýkat až do konce života. Jejich utrpení by mohly mírnit aspoň uznané a včasně proplácené kompenzace kryjící rehabilitace, léčebné výlohy, pomůcky, ovšem i snížené společenské uplatnění.

V posledních letech, bohužel, Ministerstvo obrany ČR podrobuje řadu zraněných a ze služby vyřazených vojáků až úřední šikaně - bez varování přestává posílat dříve uznané náhrady, nechává znovu prozkoumat jejich zdravotní stav, ale vleče se s tím měsíce, zpochybňuje původ trvalých následků (svádí jej na jiné úrazy nebo degenerativní onemocnění), ve správních řízeních překračuje zákonné lhůty... To postižené vyčerpává psychicky i finančně, až nemají sílu a prostředky dovést věc k soudu.

Proč to resort obrany dělá? Těžko říci, finance by mu to z rozpočtu ubralo minimální. Je možné, že se tak kryjí nějaká minulá chybná rozhodnutí? Existuje oprávněná obava, že by uznání jedné chyby spustilo lavinu žalob?

Aby vás toto nepotkalo, resp. následné vymáhání vašich práv netrpělo nedostatky ze samého počátku, přečtěte si naši elektronickou příručku Jak postupovat při vzniku služebního úrazu a zvládnutí jeho následků.

Pokud to je v našich silách, pomůžeme s úhradou nákladů na rehabilitace a pomůcky, ale také na právní zastupování.

Budujeme tým, který se systematickým odepíráním nároků zraněných při služebních úrazech zabývá. V současné době se problematikou zabývá Veřejný ochránce práv a shromažďujeme pro něj podklady. Čím více postižených a odmítnutých se ozve, tím lépe. Využijte náš kontaktní formulář níže.

AŤ ZRANĚNÍ DÁL SLOUŽÍ

Potíže těch, kdo trpí trvalými následky, prohlubuje jejich vyřazení z aktivní služby. Zatímco třeba v americké armádě vidíme hendikepované (obvykle po ztrátě končetiny) zpět ve službě, dokonce na misi, nebo jako reprezentanty armádního sportu, Armáda České republiky není ochotna a schopna nastolit změnu zdravotní klasifikace tak, aby mohli nadále sloužit. Kdo jiný by měl zastávat pozice instruktorů nebo náborářů než zkušení veteráni? Jak by jim na takové pozici bránil jejich zdravotní hendikep? Proč na taková místa nastupují ti, kdo naopak jako zcela zdraví mohou nalézt uplatnění v celých ozbrojených silách?

Alespoň o tom uvažujme.

úrazy plastový vojáček.jpg
výsadkář.jpg

VOJÁKY JE TŘEBA POJISTIT

Kdykoli někdo utrpí úraz a dělají se pak sbírky na jeho rehabilitace a speciální pomůcky, najdou se tací, kdo se ptají: "A proč nebyl pojištěný?" Ten dotaz není zlý, je naopak na místě. Vojáci dostávají příspěvky na nejrůznější sportovní a kulturní aktivity (FKSP), proč ne na zdravotní a úrazové pojištění? Dokonce by hromadnou smlouvu mohlo uzavřít přímo Ministerstvo obrany. Například Generali Česká pojišťovna o to v minulosti již projevila zájem. Byla by ochotna krýt i taková pojistná rizika, jako působení ve válce či seskoky padákem, na které se jinak v soukromých smlouvách vztahují výluky z pojištění. Pokud by byl takový pojistný produkt spojen se spořením, čekal by na vojáky i finanční polštář v případě ukončení služebního závazku, ačkoli ještě nemají nárok na výsluhový příspěvek.

Že zde tato možnost existuje, je třeba resortu obrany připomínat.

Jak postupovat při vzniku služebního úrazu a zvládnutí následků

elektronická brožura ve formátu PDF

otevřít čtečku - klikněte vpravo

stáhnout

Dokument s perem

PŘIPRAVUJEME

Příběhy

Pavel Pospíšil.jpg

Pavel

policistka autonehoda.jpg

bezbariérový přístup

Image by Isidoro Martínez

stáhnout

Napsat svoji zkušenost/dotaz

ke služebnímu úrazu

Vaše zpráva se odešle dobrovolnickému týmu, který se ve spolku problematikou služebních úrazů zabývá.

• Flickr - Black Circle

Milánská 414, 10900 Praha 15

číslo transparentního účtu: 6075222/0800

© 2020 Spolek VLČÍ MÁKY.