Kurzy přežití: z učebny do přírody a ve prospěch našich veteránů

Armyweb.cz • Autor: Spolek Vlčí Máky • 23.05.2014

Někteří asi znají pravidelné semináře Ministerstva obrany pod zkratkou MCM a pokud ano, tak i stálého externího odborníka na survival a bushcraft „Bear" Petra. Ten nyní připravil výuku praktickou.

V rámci MCM (Military Community Meeting) se Petr objevuje na programu už několik měsíců, kdy systematicky přednáší o přístřešcích, rozdělávání ohně, lovu a sběru potravy atd. Ostatně záznamy všech jeho přednášek lze najít na YouTube, jakož i desítky praktických video návodů.

Video: Bear Petr - survival kurzy /YouTube

„Jedna věc je povídat si o tom, jak usmrtit a vyvrhnout zvíře, druhá věc je to udělat, překonat ten psychologický blok," odpovídá Petr na otázku, proč chce nyní nabídnout i praktický výcvik. Ten byl sice součástí přednášek také, když se například ochutnávali červi servírovaní hned na tři způsoby, ale Petr má pravdu, chce to jít do lesa a s minimem prostředků tam „přežít" aspoň od pátku do neděle.

cervi
Foto: Dá si někdo červy?

Proto nyní od června do září nabízí čtyři víkendové kurzy. První tři jsou tematicky rozdělené, závěrečný je testem, kdy už instruktoři jen dohlížejí na to, jak účastníci s minimem vybavení splní úkoly. Je možné se zúčastnit libovolného kurzu nebo i všech (což je začínajícím doporučeno).

Video: Pasti, pasti, pastičky... jak klást nástrahy - kurz přežití AČR / YouTube

Nabízí se přirovnání k armádním kurzům přežití, dosud veřejnosti nedostupným: „Ono to ani jinak učit nelze," vysvětluje Petr. Důležitý je ale i podtext této aktivity – účastníci hradí oproti komerčním kurzům směšnou cenu a ke všemu tou přispívají na pomoc novodobým válečným veteránům, protože Petr podporuje Spolek VLČÍ MÁKY

cervi_02
Foto: Prezentace survival kurzů